Regulament Bike Marathon

Acord participare minori
Declarație pe propria răspundere

1 Organizatorul Concursului:

Organizatorii concursului „Maratonul Tarnavei – Bike Marathon” sunt Asociația Tarnaveni Cycling, Ruck Ventilatoare și C.S Next Sports.

________________________________________

2 Locul și durata desfășurării concursului:

Maratonul Tarnavei- Bike Marathon  este un concurs de ciclism Cross Country (MTB) care va avea loc în data de 11 iunie 2022. Aflat la a 6-a ediție, concursul va avea și în acest an startul și finishul în incinta Ruck Ventilatoare, din Municipiul Târnăveni, județul Mures, regiunea Transilvania. Obiectivul acestui concurs este de a promova o parte din traseele și potecile din jurul Municipiului Târnăveni , o zonă cu un potențial deosebit pentru cicloturism. Ediția din 2022 va avea 3 trasee diferite (60, 35, respectiv 18 km). Traseul scurt (18 km) este adresat începătorilor, iar celor care au mai fost pe podium la alte concursuri de ciclism cu distanțe mai mari de 18 km li se recomandă înscrierea la celelalte trasee. De asemenea, persoanelor care nu au mai fost la concursuri de ciclism, li se recomandă înscrierea la traseul de 18 km.

Traseul parcurge zone împădurite și dealuri cu iarbă, drumuri naționale, județene, drumuri forestiere, ulițe .

Participanţii la Competiţie sunt obligaţi să respecte termenii si condiţiile din prezentul Regulament al Competiţiei.

Regulamentul este întocmit si va fi făcut public conform legislaţiei aplicabile în România, fiind disponibil în mod gratuit oricărui solicitant la locul de desfăsurare al Competiţiei.

Prin participarea la această Competiţie, participanţii sunt de acord să respecte si să se conformeze tuturor prevederilor, termenilor si condiţiilor prezentului Regulament si al legislaţiei în vigoare aplicabile si să semneze declaraţia pe proprie răspundere pusă la dispoziţie de către Organizatori cu ocazia înscrierii în ziua concursului, la momentul validării înscrierii.

________________________________________

3 Echipament obligatoriu:

Casca de ciclism este OBLIGATORIE pentru toate categoriile de concurenți, atât în timpul competiției, cât și în timpul antrenamentelor. Ajustată corect, o cască XC este foarte confortabilă și poate salva vieți.

Este interzisă decuparea/găurirea numărului de concurs sau rularea acestuia pe ghidon.

Toate bicicletele folosite la Maratonul Târnavei – Bike Marathon trebuie propulsate doar prin forța umană, deci nu se acceptă biciclete electrice, cu exceptia traseului de 35 km, categoria e-bike.

Bicicletele acceptate sunt cele cu profil MTB, în bună stare de funcționare.

Numărul de concurs va fi montat pe bicicletă, în față, pe ghidon, vizibil, nu se va rula și nu va fi înlăturat decât după trecerea liniei de sosire (sau în caz de abandon).

Concurenții pot repara sau înlocui orice piesă, cu excepția cadrului. Schimbarea bicicletei nu este permisă, concurenții trebuie să treacă linia de sosire cu același cadru și același număr pe ghidon cu care au luat startul.

În cazul unei pene sau a unor defecțiuni minore, opriri, concurentul este obligat să elibereze traseul, pentru a evita accidentările și să-și rezolve problema într-un loc sigur.

De aici puteți descărca și completa declarația pe proprie răspundere. Ea se va preda la Race Office, în momentul preluării kit-ului de participare.

________________________________________

4 Recomandări:

Bidon sau bidoane cu apă (de preferat la îndemână, în suportul de la bicicletă);

Ochelari (pentru protecția împotriva insectelor, crengilor, noroiului și prafului);

Pompă, cameră de schimb, petice pentru pană și leviere;

O ureche de schimbător potrivită nu strică niciodată și nici nu este grea;

Telefon mobil protejat de umezeală, păstrat într-o husă/pungă;

Participanții ar trebui să aibă cel puțin 2 ieșiri de antrenament înainte, de preferat pe teren accidentat;

Nu este recomandată folosirea de către concurenți a sistemelor radio, sau a altor comunicații electronice (Ex: iPod, mp3 player etc.). Vă recomandăm conectarea cu natura.

Vă recomandăm recunoașterea pentru antrenament și familiarizarea cu traseul.

________________________________________

5 Categorii :

Participarea se face pe categorii de vârstă și sex.

Se vor premia primii 3 clasați de la fiecare categorie în parte.

Categorii de concurs/traseu XCM:

TRASEU 200M

 • 4-6 ani băieti
 • 4-6 ani fete

Participanților la această categorie de vârstă le este permisă utilizarea unei biciclete cu roți ajutătoare.

TRASEU 1200 M

 • 7-9 ani băieti
 • 7-9 ani fete

TRASEU 2400 M

 • 10-13 ani băieti
 • 10-13 ani fete

Participrea la competiția KIDS BIKE MARATHON este gratuită ,în limita celor 100 de locuri disponibile.

COMPETIȚIA KIDS BIKE MARATHON SE VA DESFĂȘURA ÎN ZONA START/FINISH .

TRASEELE  DESTINATE COPIILOR  AU  O  DIFICULTATE  UȘOARĂ.

TRASEU SCURT FAMILY 18 KM:

Family Feminin 8-13 ani (1 fata + adult)

Family Feminin 14-17 ani(1 fata+adult)

Family Masculin 8-10 ani (1 baiat + adult)

Family Masculin 11-13 ani (1 baiat + adult)

Family Masculin 14-17 ani (1 baiat+adult)

Feminin Open (Individual)

Masculin Open (Individual)

Număr maxim de participanți : 100

Family se compune din minim două persoane, un copil cu vârstă între 8-17 ani şi un adult. Echipa astfel formată trebuie să parcurgă tot traseul „Family” împreună. Participant este considerat copilul și este obligatoriu sa termine cursa împreună cu parintele/ insotitorul. Premiat va fi doar copilul.

La cursa Family este obligatoriu ca însoțitorii să termine cursa împreună cu copiii și pe durata concursului să nu se depărteze mai mult de 10 m.

Taxa de înscriere se percepe pentru 1 persoană.

TRASEU MEDIU 35 KM:

Masculin 14-17 ani ( doar cei legitimati FRC)

Masculin 18-29 ani

Masculin 30-39 ani

Masculin 40-49 ani

Masculin 50+ ani

Feminin <35 ani

Feminin 35+ ani

Număr maxim de participanți : 150

TRASEU XCM 60 KM:

Elite Masculin 

Masculin 18 – 29 ani

Masculin 30 – 39 ani

Masculin 40 – 49 ani

Masculin 50+ ani

Profi Feminin (legitimate FRC)

Hobby Feminin Open (nelegitimate)

Număr maxim de participanți : 50

________________________________________

6 Regulament E-bike 

1. O bicicletă E-MTB (Pedelec) reprezintă o bicicletă hibrid alimentată cu două surse de energie, un motor electric și un ciclist care pedalează, motorul oferind asistență doar în timpul pedalării, fiind permisă asistarea fără a pedala (modul walk), pană la o viteză maximă de 6 km/h.

2. Concurenții vor folosi pe toată durata competiției o singură bicicletă, precum și o singură baterie instalată pe ea, înlocuirea acesteia ducând la descalificare.

3. Concurenții se vor prezenta cu 30 minute înainte de start la Race Office pentru verificarea bicicletei și sigilarea bateriei, iar sigiliul va fi inlăturat de către un reprezentant din partea organizatorului după trecerea linii de sosire.

4. Deoarece este dificilă verificarea, apelăm la spiritul de fair-play al concurenților de a nu influența sub nici o formă limitatorul de viteză al bicicletelor electrice (montare chip sau alte modalități).

5. Participarea minorilor la competiția E-Bike este interzisă.

Traseu  35 km e-bike 

Open feminin

Open masculine

Număr maxim de participanți : 50

Notă: Pentru persoanele cu vârsta mai mică de 18 ani este obligatoriu consimțământul unui părinte, tutore care trebuie să fie prezent la ridicarea kit-ului de participare.

Toți minorii trebuie sa fie însoțiți dacă nu sunt licențiați FRC. Minorii sub 14 ani pot participa doar pe traseul de 18 km si  DOAR impreuna cu un adult (părinte/tutore) cu excepția celor legitimați la cluburi sportive.  Vârsta minima de participare a copiilor în mod individual – pentru cei legitimați (adică fără însoțitor) este 12 ani. Aceștia se vor prezenta la înscrieri cu legitimatia și cu un părinte/tutore/antrenor care trebuie să fie prezent la înscriere. Însoțitorii copiilor participanți la concurs vor avea semn distinctiv pe ghidon și pot să participe și cu bicicleta electrică cu condiția să nu fie înscriși și individual. E obligatoriu ca însoțitorii să aibă în câmpul vizual copiii participanți și nu se permite acordarea de nici un tip de ajutor (împins de la spate, cărat, tras etc).

**  Toți minorii trebuie să fie însoțiți dacă nu sunt licențiați FRC. Pentru persoanele cu vârsta mai mică de 18 ani este obligatoriu consimțământul unui părinte/tutore care trebuie să fie prezent la înscriere.

Notă: O categorie pentru care nu exista minim 5 participanți se cumulează cu categoria învecinată.

Notă: Recomandăm și rugăm persoanele care au participat și au fost pe podium anii trecuți să participe la trasee superioare pentru a nu descuraja începătorii și a da dovadă de fair-play.

Notă: Minorii pot participa  la traseul de 18 km doar însoțiți (PĂRINTE/TUTORE), cu excepția celor licențiați  FRC.

Notă: În numele minorilor ,la această competiție, unul dintre părinţi/tutore/reprezentant legal al acestora va completa si semna o declaraţie pe proprie răspundere prin care îsi va da acordul cu privire la participarea copilului  si va declara că acesta este apt din punct de vedere medical pentru a participa la această competiţie.

________________________________________

7 Procesul de înscriere și ridicare pachet:

Perioada: 

Începând cu luna februarie  2022, se deschid înscrierile online. Participanții completează formularul online. 

Înscrierile se închid joi, 9 iunie 2022, ora 21:00.

NU SE FAC ÎNSCRIERI  LA FAȚA LOCULUI, CU EXCEPȚIA COMPETIȚIEI KIDS BIKE MARATHON.

Taxă: 

Valoarea taxei este stabilită în funcție de perioada în care se plătește.

Cotizația de participare este stabilită la 70 RON în cazul înscrierii şi a plății online  efectuate în perioada: 05.02.2022-31.03.2022.

Cotizația de participare este stabilită la 90 RON în cazul înscrierii şi a plății online  efectuate în perioada: 01.04.2022-31.05.2022

Cotizația de participare este stabilită la 110 RON în cazul înscrierii şi a plății online efectuate în perioada: 01.06.2022-09.06.2022

Cotizația de participare este stabilită la 150 RON în cazul plății efectuate la fața locului – cu condiția ca participantul să fie deja înscris online.

Notă: Înscrierile online și plata taxei de participare online se efectuează pe platforma Racehub.ro, de pe site-ul maratonultarnavei.ro, secțiunea Înscrieri.  Plata în numerar se poate efectua doar fața locului cu condiția ca participantul să fie deja înscris online. 

Notă: În cazul în care participantul înscris la unul din trasee dorește pe parcurs să participe pe alt traseu decât cel ales inițial, poate modifica traseul din contul personal Racehub și este obligat să anunțe organizatorul printr-un e-mail pe adresa contact@maratonultarnavei.ro. Dacă taxa de participare se modifică din cauza perioadei în care se achită ,participantul va putea face modificarea doar după ce a plătit diferența de preț.

Neprezentarea unui act de identitate al participantului la validarea înscrierii la fața locului nu-i va permite acestuia participarea la concurs.

Numărul maxim de participanti acceptati la concurs este de 350:

     50 – la traseul lung 60km

     150- la traseul mediu 35 km

     50 – la traseul e-bike 35 km

     100 – la traseul family 18 km

Numărul de concurenți se poate suplimenta de la un traseu la altul, in funcție de inscrieri.

________________________________________

8 Modalitățile de plată:

 1. Plata online cu card bancar prin platforma de înscrieri Racehub,ro de pe site-ul maratonultarnavei.ro, secțiunea Înscrieri, conform calendarului taxelor de înscrieri.
 2. Numerar – 150 RON, la fața locului, 11 iunie 2022, cu condiția ca participantul să fie deja înscris online. Prin efectuarea plății participantul își asumă faptul că a citit și a luat la cunoștință prezentul regulament.
 1. Anularea participării:

Dacă dintr-un motiv întemeiat persoana înscrisă online dorește să își anuleze înscrierea, poate face acest lucru printr-un e-mail trimis la contact@maratonultarnavei.ro. În cazul retragerii înscrierii și a plății deja efectuate, taxa de participare NU POATE FI RETURNATĂ (conform Ordonanței 34/2014, Art. 16. al. L), însă locul poate fi cedat unui alt concurent. Îi încurajăm pe cei care nu mai pot concura să transfere taxa altei persoane şi să anunțe organizatorul printr-un e-mail trimis la adresa contact@maratonultarnavei.ro, până la data de 8 iunie 2022. În caz de neprezentare la start, descalificare, abandon, retragere din concurs din orice motiv, taxa de participare NU POATE FI RETURNATĂ.

________________________________________

9 Programul evenimentului

Vineri, 10 iunie 2022

 • 16:30 – 20:30  Ridicare kit-uri la toate traseele, inclusiv Kids Bike Marathon, în incinta fabricii Ruck Ventilatoare, zona START-FINISH. 

Înscriere și preluare kit-uri Kids Bike Marathon, doar în prezența unuia dintre părinți, având completate Acordul de participare a minorului, Declarația pe propria răspundere, Declarația pe proprie răspundere COVID-19.

Sâmbătă, 11 iunie 2022

 • 06:30 – 09:30 – Ridicare Kit-uri de Start 
 • 7:00 – 10:00 – Înscriere Kids Bike Marathon
 • 09:45 – Ședința tehnică traseele 18 km – 35 km -60 km
 • 10:00 – Start pe traseele de 60 km, 35 km si 18 km
 • 10:15 – Start Kids Bike Marathon, categoria 4-6 ani
 • 10:30 – Start Kids Bike Marathon, categoria 7-9 ani
 • 10:45 – Start Kids Bike Marathon , categoria 10-13 ani
 • 11:30 – Premiere Kids Bike Marathon
 • 13:30 – Gulaș Party
 • 16:00 Încheierea competiției și întocmirea clasamentului
 • 16:30 Festivitatea de premiere
 • 17:30 Turul Fabricii
 • 18:30 Concert Family Fire.

Programul evenimentului are nota informativă și poate suferi modificări.

10 Traseele de concurs: 

TRACK URILE GPS VOR FI DISPONIBILE LA SECȚIUNEA ”TRASEE” PE www.maratonultarnavei.ro

a.Traseul scurt:  18 km

Dificultate: medie, ușor

Recomandat: cicliștilor începători și minorilor, obligatoriu însoțiți de unul dintre părinți sau tutore legal ( cu excepția minorilor licențiați de Federația Română de Ciclism), de nivel mediu, care au reușit să pedaleze/antreneze în acest an, de preferat și în afara asfaltului,  parcurgând și distanțe mai mari de 18 km. Se recomandă ca participanții să posede o tehnică bună de MTB (stabilitate, alegerea trasei corecte, trecerea peste diferite obstacole: șanțuri, rădăcini, crengi) atât pe urcări de tip single trail cât și pe coborâri.

b.Traseul mediu: 35 km 

Dificultate: medie

Recomandat: cicliștilor amatori, cu un nivel de pregătire bun, care au reușit să se antreneze în acest an pe trasee în afara asfaltului, parcurgând și distanțe mai mari de 35 de km. Traseul este recomandat celor care au mai participat la alte concursuri de MTB și poate fi parcurs pe bicicletă aproximativ 99%, în condiții de vreme bună (pământ uscat). Interzis minorilor, excepție făcând participanții înscriși la categoria 14-17ani, licențiați la Federația Română de Ciclism.

c.Traseul lung:  60 km

Dificultate: medie/avansat

Recomandat: cicliștilor antrenați, care pedalează în mod regulat distanțe offroad mai mari de 50 de km, și au mai participat la alte concursuri de MTB, la turele lungi. Traseul nu este unul foarte tehnic, însă dificultatea constă în diferența de nivel pozitivă cumulată pe parcursul traseului care poate fi parcurs pe bicicletă aproximativ 99%, în condiții de vreme bună (pământ uscat), și dacă există pregatirea fizică necesară.

Vă recomandăm să descarcăți trackurile și să le aveți pe device-ul dvs. în ziua concursului.

Traseele publicate pot suferi modificări din diferite motive ( condiţii meteo extreme etc. ) pentru siguranța participantilor. Eventualele modificări vor fi anunţate de organizatori la şedinţa tehnică dinaintea concursului.

_______________________________________

11 Responsabilitățile Organizatorului:

 • asigură pachetul de start pentru concurenți;
 • asigură traseul de concurs marcat corespunzător;
 • asigură puncte de rehidratare și verificare;
 • asigură premii în bani și produse, cupe și medalii;
 • asigură plasarea punctelor de control pe parcursul traseului și respectarea ordinii de sosire a concurenților la acestea; sosirea este cronometrată cu un sistem de chip-uri;
 • asigură siguranța la start și finish, prin pază și suport medical;
 • asigură medalie și tricou de finisher fiecărui finalist;
 • asigură efectuarea ședinței tehnice înaintea concursului;
 • În cazul unor condiții meteo nefavorabile, Organizatorul poate decide oprirea/amânarea/anularea competiției.
 • Organizatorul recomandă participanților încheierea unei asigurări în caz de accidente, valabilă pentru competiții sportive.
 • Organizatorul recomandă ca fiecare participant să efectuaze un examen medical înaintea competiției.

Notă: Organizatorul este exonerat de răspundere dacă în timpul cursei publicul deteriorează sau mută marcajele de ghidare.

În caz de forță majoră (condiții meteo deosebit de nefavorabile sau în alte cazuri ce pot influența buna desfășurare a concursului) organizatorii își rezervă dreptul de a anula sau amâna cursa.

Dacă aceste condiții survin în timpul concursului, organizatorul are dreptul să oprească competiția. De asemenea, organizatorii își rezervă dreptul de a opri un participant în cazuri excepționale (accidentare gravă, comportament neadecvat, nu se încadrează în timp sau orice alte cazuri în care organizatorii consideră necesar).

În cazul retragerii din cursă, al neprezentării sau în caz de forță majoră (vezi paragraful anterior) TAXA DE PARTICIPARE NU VA FI RETURNATĂ.
În eventualitatea anulării cursei cauzată de forță majoră, cei înscriși pot participa la altă ediție la o dată  ulterioară, fără a plăti din nou o taxă de înscriere.

________________________________________

12 Responsabilitățile  Participantului:

 • toți concurenții participă la competiție pe proprie răspundere;
 • concurenții se obligă să poarte chip-ul primit la ridicarea pachetului, la validarea înscrierii. În cazul pierderii chip-ului de concurs în timpul cursei, concurentul nu va putea fi încadrat în clasament;
 • fiecare participant este obligat să urmeze îndrumările comisarilor de traseu și ale organelor de poliție. În locurile unde aceștia nu sunt, să respecte regulile de circulație și să manifeste prudență;
 • concurentul care suferă un accident sau orice fel de pagubă materială (bicicletă, alte echipamente), participă pe propria răspundere și renunță prin însăși înscrierea la competiție la orice drept de a solicita despăgubiri;
 • concurenții trebuie să cunoască regulamentul și să participe la ședința tehnică, să ia în considerare cu precauție informațiile anunțate de organizatori. În ședința tehnică, organizatorul anunță informații oficiale, chiar dacă acestea nu sunt redactate în prezentul regulament;
 • în cazul constatării unui accident, concurenții sunt obligați să îl raporteze la următorul punct de control sau să sune la numărul de urgențe afișat pe numărul de concurs, sau la numărul de urgențe 112;
 • concurenții sunt obligați să respecte regulile de protecție a mediului înconjurător;
 • în caz de abandon sau descalificare, concurentul e obligat să predea chip-ul de cronometrare la primul punct de control, finish sau unde va anunța organizatorul;
 • concurenții sunt obligați să evite eventualii spectatori, mașini sau cetățeni ajunși întâmplător pe traseu.

________________________________________

13 Condiții ce atrag descalificarea:

 • Neparcurgerea traseului în întregime sau scurtarea lui;
 • Nefolosirea căștii de protecție pe timpul concursului;
 • Comportamentul lipsit de Fairplay și limbaj trivial față de concurenți, organizatori sau spectatori (insultarea, îmbrâncirea concurenților, șicanarea etc.), chiar și în mediul online. Comportamentul lipsit de Fairplay de la alte concursuri duce la neacceptarea înscrierii la MaratonulTârnavei
 • Folosirea ajutoarelor din afara concursului (folosirea autovehiculelor sau a motocicletelor, etc);
 • Schimbarea bicicletei în timpul concursului;
 • Schimbarea numărului de concurs;
 • Pierderea sau distrugerea chip-ului de cronometrare;
 • Abandonarea ambalajelor sau altor deșeuri pe traseu. Acestea pot fi lăsate doar în punctele de hidratare și alimentare;
 • Consumul de alcool în timpul concursului;
 • Descalificările se pot face și după concurs, în urma vizualizării pozelor, filmelor sau a sesizării fondate a altor concurenți.

14 Drepturi de autor:

Organizatorul își rezervă dreptul de a folosi în nume propriu sau prin cesiune către parteneri ai concursului, orice material fotografic, video și audio cu concurenții Maratonului Târnavei din timpul desfășurării acestui concurs (inclusiv de la linia de start/finish și premierile la podium). Cei care vor să utilizeze aceste materiale sunt rugați să ceară acordul la adresa contact@maratonultarnavei.ro și să menționeze evenimentul de la care provin.

Notă: În cazul în care organizarea concursului este împiedicată de evenimente de forță majoră și/sau de evenimente meteo nefavorabile, organizatorul își rezervă dreptul de a decide, după caz, amânarea/oprirea/prelungirea concursului, sau modificarea traseului.

Organizatorul își rezervă dreptul de a modifica în orice moment prezentul regulament, de câte ori este necesar și fără nici o notificare prealabilă. Aceste posibile schimbări vor fi publicate pe pagina oficială de Internet a concursului Maratonul Târnavei.

Prin înscrierea la concurs, participanții declară că sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal de către organizator și terți , precum și cu participarea la Concursul „MARATONUL TARNAVEI  BIKE MARATHON”,  astfel implicând acceptul și consimțământul participanților ca datele lor personale să fie păstrate și prelucrate  în scopul desfășurării Concursului.

Notă: Dorim să menționăm faptul că datele personale înscrise în formular NU vor fi înstrăinate și nici folosite în alte scopuri,  decât pentru verificarea corectitudinii încadrării în categoria de participare și pentru informarea utilă a concurenților.

Organizatorii și sponsorii evenimentului nu sunt responsabili în caz de prejudiciu sau accident cum ar fi: pagube materiale sau pierderi, contact coliziune cu alți participanți, spectatori sau voluntari sau cauzate de natură, condiții meteo nefavorabile: zăpadă, ploi torențiale, noroi sau accidentări provocate în timpul competiției: înțepături de viespi, interacțiunea cu animale sălbatice (porci mistreți, căprioare, câini etc.) sau deces, răspunderea revine fiecărui participant.

Necitirea cu atenție a Regulamentului și a tuturor Secțiunilor de pe pagina Competiției www.maratonultarnavei.ro nu poate fi interpretată ca fiind lipsă de informare din partea Organizatorilor.

Sponsori și Parteneri